Beeldende Therapie

Beeldende therapie is een therapievorm waarbij je leert door te ervaren in plaats van alleen te praten. In mijn praktijk ‘JijBent’ in Ommen ga je bezig met potlood, verf, krijt, steen of klei. Vind je het moeilijk om over je problemen/gevoelens te praten, ben je iemand die juist makkelijk praat maar niet goed weet wat je voelt of merk je bij jezelf op dat je geneigd bent om je gevoelens weg te stoppen, dan past beeldende therapie (mogelijk) goed bij jou. Je hoeft niet creatief te zijn om de therapie bij mij te volgen. Het doen en ervaren staat bij mij centraal! Je kan leren door met je handen te voelen in de klei. Door er woorden aan te verbinden leer je te reflecteren op wat je voelt. Wat jij maakt en hoe jij dit doet zegt iets over jou. Hoe voel jij je als iets niet lukt of anders gaat dan verwacht? En hoe ga je hiermee om? Soms kan het helpen om letterlijk afstand te nemen van je werkstuk om te zien wat er is  gebeurd. Hier praten we dan samen over.

Bij de beeldende therapie kan er aan de volgende doelen gewerkt worden:

  • Vergroten van het positief zelfbeeld;
  • Versterken van zelfvertrouwen;
  • Verwerken van rouw- en verlies;
  • Vergroten van de concentratie, het verbeteren van doorzettingsvermogen, leren structureren en plannen;
  • Het herkennen van negatieve gedachten en deze ombuigen naar helpende gedachten.

De beeldende therapie wordt aangeboden aan kinderen, jongeren en volwassenen vanaf 8 jaar. Het is mogelijk om op een locatie (bijvoorbeeld binnen een schoolsetting) therapie aan te bieden of in de thuissituatie als dat nodig is.

 

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor een gratis informatief kennismakingsgesprek.

Informatie

Kosten en vergoedingen 2022

Kennismakingsgesprek 30 min: Geheel gratis en vrijblijvend
Intakegesprek van 45-60 min: €50
Individuele sessie van 60 min. : €70
Evaluatiegesprek: €70
Eindgesprek: €70
Beeldende therapie is vrijgesteld van BTW.

 

Afspraken korter dan 24 uur van tevoren afgezegd worden in rekening gebracht. Beeldende therapie kan ook op locatie worden uitgevoerd. Wanneer er specifieke reiskosten gemaakt moeten worden door de beeldend therapeut dan zullen deze reiskosten in rekening gebracht worden. De reiskosten bedragen 0,29 per kilometer.

Vergoedingen:

Als je aanvullend verzekerd bent kan je de kosten voor beeldende therapie of een gedeelte daarvan terugvragen bij de zorgverzekeraar. Kijk op zorgwijzer.nl welke zorgverzekeraars een deel vergoeden. In mijn praktijk kom je in
aanmerking voor een vergoeding als de zorgverzekeraars de FVB erkent. Als je al in behandeling bent bij bijvoorbeeld een psycholoog dan kan vaktherapie als aanvulling op de behandeling ingezet worden. Vanuit de gespecialiseerde GGZ kan bijvoorbeeld een GZ-psycholoog of psychiater die een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) kan openen vaktherapie inzetten voor een deel van de behandeling. In dat geval wordt de therapie geheel vergoed.

Steeds vaker wordt beeldende therapie ook vergoed door de gemeente. Dit kan ook via een PGB. Kosten van beeldende therapie die niet vergoed worden, kunnen worden afgetrokken bij de belastingaangifte onder de post Specifieke Ziektekosten. Voor meer informatie zie de website van de Belastingdienst.